Blic vijest

Aktuelno

Vaša priča: Oglasi za posao bez povratnih informacija

Izvor vijesti:
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

bihac.net otvoreni info portal će i dalje nastaviti da služi svima bez obzira da li priča sadrži hvalospjeve ili teške kritike na stanje u kojem se svi nalazimo

Vaša priča: Oglasi za posao bez povratnih informacija

Zovem se Nadina Lukavica. Diplomirana sam pravnica. Ovo zvanje sam vlastititm trudom i mukotrpnim radom stekla prošli mjesec na jednom od državnih Univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Odmah po završetku studija sam krenula u aktivnu potragu za poslom. Moram napomenuti da sam za vrijeme studija 3 mjeseca volonterski radila na RTV USK, te trenutno honorarno pišem za edukativno obrazovni portal Glas naroda. Ni u jednom od navedenih medija nisam dobijala naknadu za rad, jer ljubav i talenat prema pisanju nosim iz djetinjstva, pa se pisanjem bavim iz hobija.

Od volonterskog se pisanja, međutim, ne može živjeti, posebice ne u Zemlji kao što je BiH, te sam pokušala pronaći zaposlenje u struci. Relativno je kratak vremenski period u kojem sam slala prijave za posao, ali dovoljno dug da shvatim o čemu se radi (barem u velikom broju slučajeva).

Naime, pokušala sam pronaći posao preko portala Posao.ba, Boljiposao.com i drugih. Od dana kad sam diplomirala do danas svakodnevno (ali bukvalno svakodnevno, već uz prvu jutarnju kafu) čitam oglase za posao i prijavljujem se na barem 5 ili 6 odgovarajućih dnevno. Prijave šaljem e-mailom ili poštom, ovisno od toga kako stoji u oglasu.

Ono što me čini frusitriranom jeste činjenica da po isteku oglasnog roka velika većina poslodavaca ne udostoji se niti odgovoriti kandidatima koji nisu primljeni, a kamo li poslati obrazloženje. Po mojoj slobodnoj procjeni na sve oglase koje sam konkurisala apsolutno sam ispunjavala sve uvjete. Do sada sam bila pozvana na jedan razgovor i od jednog poslodavca sam dobila negativan odgovor.

Svi ostali nisu se udostojili niti odgovoriti e-mailom, a kamo li poštom ili putem telefona. Obeshrabrujuća je činjenica da sam kroz razgovor s ljudima koji traže posao duže nego ja došla do saznanja da su više puta konkurisali na radna mjesta iz oglasa za koje se već odavno znalo ko će biti primljen u radni odnos. Na telefon se po isteku oglasnog roka ne javljaju.

Ovim putem bih apelirala na nepoštene poslodavce da prestanu s objavljivanje oglasa samo iz razloga reklamiranja firme, odnosno apelirala bih na poslodavce da objavljuju samo oglase u kojima zaista nude posao.

Mislim da je naročito nepošteno od onih koji zahtjevaju prijave putem pošte, jer svi kandidati plaćaju ovjerene kopije dokumenata i poštarinu. Smatram da bi svi poslodavci trebali moralno, ali i materijalno odgovarati za oglase koje objavljuju. Vjerujem da bi se time spriječio broj tzv. kvazi oglasa na koji nezaposleni ljudi troše vrijeme i novac.

Vijest sadrži oznake: Vaša priča
Ocjeni ovaj članak:
0

Komentari

Anketa: Bolje sutra

Da li vjerujete u promjene nakon izbora