Borci pred Vladom FBiH: Gdje je država sada kada živimo kao siromasi

 Borci pred Vladom FBiH: Gdje je država sada kada živimo kao siromasi

Izvor: Bihac.net | nap.ba Objavljeno na dan 19.06.2017 - 14:31


Već osmi dan pred Vladom FBiH borave demobilisani borci od kojih je veći dio došao pješke iz Tuzlanskog kantona u Sarajevo. Poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva. I po suncu i po kiši borci se ne miču od zgrade Vlade FBiH gdje pogledom ispraćaju ministre i premijera koji pored njih prolaze. Podršku im daju i građani koji im donose osnovne životne namirnice, piše agencija Patria.

Na pregovore nisu došli, već samo po ono što im pripada. Vladi FBiH i ministru za borce Salki Bukvareviću poznati su njihovi zahtjevi.

Ministar Bukvarević je podržao zahtjev boraca da se ide ka jednoj boračkoj organizaciji i informirao ih da je u svih deset kantona završena javna rasprava o Nacrtu zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja te da će biti pristupljeno izradi Prijedloga zakona koji će razmatrati Vlada FBiH i uputiti u parlamentarnu proceduru. Naglasio je da će time značajno biti smanjen broj postojećih udruženja i dobiti na reprezentativnosti.

Osim toga, borci traže zakonsko regulisanje svog statusa i mjesečnu naknadu u iznosu minimalne penzije u FBiH, a to je 326 KM i to prema zvaničnom registru boraca u protekloj agresiji.

Većina njih ponavlja isto, da nisu zaslužili da 22 godine iza rata nemaju osnovne uslove za život te je najveći dio boračke populacije na krajnjem rubu siromaštva.  

 

Dodaj komentar na ovu vijest